6.09.2009

ŞİFA KAYNAĞI KUŞBURNU


 GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞI İÇİN FAYDALIDIR
 KABIZLIĞA İYİ GELİR
 YORGUNLUK VE HALSİZLİĞİ GİDERİR
 KAN YAPICIDIR
 TANSİYON DÜZENLEYİCİDİR
 GÖZLERE FAYDALIDIR



Botanik Bilgi :
Gülgiller familyasındandır.Boyu 3 - 4 m ye kadar uzayabilir.Bitki yol kenarları, meralar, çimenlikler, orman kenarları ve tepeliklerde yabani olarak yetişir. Çalı görünümlüdür, genellikle çok sayıdaki gövde demet şeklinde yerden çıkar, yükselir ve çevresine sarkar. Üzeri sarımsı veya esmer dikenlerle bezenmiştir. Yaprakları tekli 5-7 kanattan meydana gelir ve 2-3 çifti karşılıklı ve de sonda bir tek bulunur. Kanat yaprakları oval şekilde, kenarları dişli, ve kısa saplıdır. Çiçekleri kalp şeklinde beyazımsı pembe veya pembe renktedir. Meyveleri koyu kırmızı renkte oval veya yumurta şeklinde, etli bir kabuğu ve içinde tüylü sert sarımtırak beyaz tohumlar bulunur.

Yetiştirildiği Yerler :
Asıl vatanının Türkiye olduğu ve buradan dünyanın bütün yörelerine zaman içinde yayıldığı tahmin edilmektedir. Karadeniz, Marmara ve Doğu Anadolu bölgesinde daha çok, Ege ve İç Anadolu bölgesinde ise seyrek olarak yetişir.

Toplanması - Saklanması :
Eylül ve Ekim aylarında toplanan meyveleri, güneşli, kuru ve havadar yerlerde iyice yıkandıktan sonra kurutulur. Suni olarak önce 30 dk 75-80°de ve bunu takriben dışarıda güneşli havada kurutulur.Bilinen Bileşimi : Kuşburnu, özellikle C vitamini ile tanen, pektin, karoten, meyve asitleri ve yağ yönünden zengindir.

Kullanıldığı Yerler :
Bu meyveler, Anadolu’da taze ya da kurutulmuş olarak yenir. Ayrıca kompostosu, reçeli, şerbeti, ezmesi ya da pekmezi yapılarak tüketilir. Çay gibi demlendirilip içilir.
Kullanım Şekli :
2,5 tatlı kaşığı dolusu kuşburnu, ortalarından kesilip bir bardak suya konularak, su kaynama noktasına kadar ısıtılır. Sonra ateş kısılarak 10-15 dakika daha ısıtma sürdürülür. İnsanı rahatsız eden tüylü çekirdeklerinin ayrılması için bunlar süzülür.

DİKKAT: Böbrek yetmezliği olan kişilerin fazla kullanmaması tavsiye edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder